Tarragona 48 hores… amb amics

0
182

Amb abric o amb sandàlies, Tarragona és sempre un bon lloc on escapar-se amb els amics. Passegeu per la història, assaboriu una gastronomia que omple els sentits, no només la panxa, i celebreu que l’amistat és un dels millors regals que ens ha fet la vida.

DIVENDRES A LA TARDA

La Part Alta o barri històric, el passeig de les Palmeres, la Rambla, en definitiva, la ciutat que mira el mar. Qui no ha tocat ferro al Balcó, no ha estat a Tarragona. Tot allò que no us podeu perdre de la ciutat és ben prop i convida a fer una passejada, amb més o menys aturades, amb més o menys aprofundiment, al ritme i interès de cadascú.

Les bicicletes elèctriques o els segway de lloguer permeten superar sense gaire esforç els constants desnivells i ampliar la corona de la visita fins al Serrallo, el port i les platges en molt poca estona. Els tours temàtics de Segway Tarragona són sempre amb guia. Si escolliu els Tarragona e-bike tours, podreu descobrir la ciutat al vostre aire o, si ho preferiu, acompanyats d’un guia.

A partir del març, les colles castelleres Xiquets de Tarragona i la Jove Xiquets de Tarragona comencen els assajos i permeten l’assistència de públic (els dimarts i els divendres assagen la canalla i els adults).

De forma complementària, Tarragona posa en marxa cada estiu el programa d’activitats Ciutat de Castells amb l’objectiu d’apropar el món casteller tant a visitants com a residents. En el marc d’aquesta iniciativa, cada dimarts es fan visites als assajos i els dimecres se celebren actuacions.

Si voleu sopar amb calma, a la Part Alta hi trobareu una concentració poc comú d’establiments on fer-ho. Passegeu i mireu bé. Quan fa bon temps, les terrasses interiors d’establiments com Degvsta o el Quim Quima van molt cotitzades entre els grups d’amics.

Si en acabar us queden ganes d’allargar la conversa i prendre una copa, l’entorn de la Part Alta és un indret especialment idoni on fer-ho, amb terrasses situades en espais monumentals. També hi trobareu locals de copes com ara el Pachito o el Tòtem Cafè.

DISSABTE AL MATÍ

Tarragona és una ciutat voluptuosament mediterrània que cultiva els plaers de la vida i, per a moltes persones, l’esmorzar de forquilla en dissabte és com anar a missa major. A la ciutat hi ha vertaders santuaris del ranxo i la conversa, com ara El Cortijo, Tasca Boada, Petit Tarraco, Racó de’n Mario o la Cuineta, que ofereixen una potent immersió a la Tarragona més hedonista.

Si no esteu per alegries estomacals, també podreu passar revista a la Tarragona més espontània tot passejant fins al Mercat Central. Hi trobareu una ambient colorista i trafegós, on el peix descarregat el dia abans al Serrallo, el barri mariner de la ciutat, n’és el protagonista. Un altre mercat digne d’anar a veure, si més no per l’ambient de vermut que es genera al seu voltant, és el de fruita i verdura, que se celebra els matins de dissabte a la plaça del Fòrum.

De les entranyes al terrat de la ciutat, a la Tarragona monumental hi trobareu espais  espectaculars. Més enllà de l’Amfiteatre i el Circ romà – que permet recórrer part de la ciutat per sota de la grada, avui sota els edificis – una altra visita molt recomanable és el campanar de la Catedral, que regala esplèndides vistes de 360 graus sobre la ciutat (visita guiada).

Inevitablement a l’estiu sentireu la crida de la mar i la platja. A Tarragona hi ha una desena de platges d’una gran bellesa que, a més a més, són de les menys massificades en un entorn on sovint és complicat estirar la tovallola. La majoria de les platges són accessibles amb cotxe i autobús (consulteu els horaris i les línies de l’Empresa Municipal de Transports), disposen de dutxa, bars i socorristes. Altres, com la Roca Plana i Cala Fonda, també coneguda com Waikiki, formen part de l’àmbit protegit del Bosc de la Marquesa i han preservat les seves característiques naturals. Només hi podreu accedir a peu, recomanablement des de la urbanització de la Móra.

Hi ha altres i molt diverses maneres de gaudir d’un litoral espectacular. A TGNautica Kayak ofereixen sortides en grup des de la platja de la Móra. El Club de Vela de la Platja Llarga organitza excursions pedagògiques amb embarcacions de vela lleugera. La Sirenas Mediterranean Academy planteja una experiència única: aprendre a nedar i respirar com fan les sirenes i els tritons. I si encara teniu ganes d’emular el professor Jacques Costeau, a Tarragona trobareu bons professionals per fer submarinisme: Rikysub o SES.

Si us heu reservat a l’esmorzar i teniu la gana a punt, una bona opció per dinar en grup és el Barquet, un espai ampli i lluminós, tan lluminós com els arrossos tradicionals i creatius que surten de la seva cuina.

DISSABTE A LA TARDA

Les tardes d’estiu són llargues, solelloses… i molt productives per anar de botigues. Els amants del shopping trobaran a Tarragona un aparador de productes exclusius, artesania i alimentació local, així com també la moda de  temporada de franquícies d’àmbit internacional.

Tarragona és la capital d’un territori on conviuen fins a vuit denominacions d’origen vinícoles, totes amb una gran personalitat i projecció internacional. Alguns establiments del centre de la ciutat (Devins, Negresco, Cap & Cua, Viníssim, Denominació d’Origen, Espai Vi, Pa i Oli…) s’han especialitzat i permeten degustar de forma relaxada una gran varietat de productes locals, des de garnatxes potents del Priorat i la Terra Alta, a cabernets i moscatells de la zona de Tarragona, passant pels millors caves del territori i altres especialitats d’arreu del món.

Molts cellers a la rodalia ofereixen activitats enoturístiques. És el cas de la Vinícola de Nulles, a només 20 Km, que elabora caves d’altíssima qualitat i organitza experiències d’aquest tipus al millor escenari possible: un celler modernista espectacular, o com es coneix a Catalunya aquestes construccions d’època, una Catedral del Vi. També podeu visitar Mas Vicenç, a Cabra del Camp, on a part de visites guiades també podeu concertar un curs d’iniciació al tast.

A aquestes alçades ja us haureu adonat que Tarragona, a més del vi, és la terra del vermut, un aperitiu alcohòlic que era la beguda favorita dels nostres avis a mitjan segle passat i que ha recuperat terreny a la cervesa a la majoria de terrasses de la ciutat. Vermouth Yzaguirre, marca nascuda a Tarragona, guarda la recepta de l’èxit al seu celler, que també podeu visitar. Aquest i altres vins i licors de la zona els podeu adquirir a la majoria de vinateries locals.

Per sopar us plantegem una experiència diferent, entre la reconstrucció històrica i el taller de cuina. Domus Apicius ha recuperat i adaptat diverses receptes de cuina romana i us ofereix la possibilitat de participar de forma divertida en la preparació dels plats que després us menjareu. Autèntica cuina romana que us permetrà fer un viatge en el temps.

Si no us heu mogut del centre, l’extensa carta de llepolies del Peix que es mossega la cua o la terrassa a l’aire lliure del Terrat són bones opcions per encarar la nit. A prop hi trobareu  els locals de marxa més emblemàtics de Tarragona: el Groove, la Sala Zero, El Cau, Les Golfes, i per qui encara li quedi corda, la Sala Golfus al port esportiu. Tot sense moure el cotxe.

DIUMENGE AL MATÍ

Diumenge és el dia oficial del mandrós a Tarragona. Cap al migdia, les terrasses de la plaça de la Font, la plaça del Rei i la plaça del Fòrum s’omplen de gent que fa el vermut o temps per anar a dinar a casa, amb la família, o en algun dels locals de la Part Alta. Seieu, preneu alguna cosa i gaudiu de l’ambient. També és molt recomanable donar un cop d’ull a l’animat mercadet d’antiguitats i col·leccionisme del carrer Merceria. S’hi apleguen gent i objectes molt curiosos.

Un ambient semblant, però vora mar, trobareu també a partir del migdia al Serrallo, el barri de mariner de la ciutat. Paga la pena estirar les cames i passejar una estona pel Moll de Costa i els Tinglados, antics magatzems portuaris. El Serrallo és un d’aquells barris que atrapa, com les seves xarxes i, si us hi quedeu a dinar, tindreu l’ocasió d’acomiadar-vos de Tarragona amb un ranxo de pescadors. Al barri hi trobareu moltes opcions, i molt bones, per entaular-vos, com el Restaurant Balandra, on cuinen uns arrossos per treure’s el barret.

FER UN COMENTARI

Si us plau, entra el teu comentari
Si us plau, entra el teu nom aqui